טיפול קורונה-פלזמה
מהו טיפול פלזמה?
כדי לענות על כך יש צורך להסביר קודם מהו טיפול קורונה- טיפול קורונה הוא טיפול שטח (SURFACE) הניתן ליריעות וחומרים פלסטיים בכדי לאפשר הדפסה עליהם, ע"י העלאת מתח הפנים שלהם. שיטת טיפול זו הומצאה לפני כ-70 שנה ע"י VERNER EISBY , מייסד חברת VETPAOHNE, המיוצגת בישראל ע"י דולב כבר קרוב ל -30 שנה. טיפול הקורונה הפך פופלרי מאד ומהווה היום חלק בלתי נפרד מתהליכי הייצור בתעשיית הפלסטיק בכלל והאריזות הגמישות בפרט  , ולעיתים נעשה בו שימוש גם בתחום התוויות. בתהליך הקורונה, החומר (יריעה) עוברת תחת אלקטרודה חשמלית , כאשר הזרם החשמלי הנוצר בין האלקטרודה למשטח הנגדי גורם  לתגובה כימית של יריעת הפלסטיק עם החמצן שבאטמוספירה, תגובה אשר משנה את המבנה המולקולרי של פני היריעה ומעלה את מתח-הפנים שלה. מתח פנים גבוה מעלה את יכולת האדהזיה של היריעה ומאפשר לצבעי הדפוס 'להיתפס' עליה בצורה טובה .היות ויריעות פלסטיות אינן בעלות כושר ספיגה כשל נייר, תהליך זה הכרחי לצורך הדפסה על מרבית החומרים הפלסטיים, כאשר לכל חומר ולכל שיטת הדפסה קיימים רמות טיפול (כלור ערכי DYNE) מומלצים לעבודה, כפי שמפורט בטבלה זו.
למעשה, רוב יריעות הפלסטיק מטופלות בקורונה כבר בעת ייצורן, ויחידות הטיפול הנמצאות על מכונות הדפוס רק מרעננות את הטיפול היות ומתח הפנים יורד עם הזמן (שבועות עד חודשים).
חברת VETPAOHNE הייתה ונותרה מובילה עולמית בתחום זה אם כי מאז המצאת הקורונה נוספו עוד מספר שחקנים לשוק. 
אז מה ההבדל בין קורונה לפלזמה?
טיפול הפלזמה דומה ביסודו לטיפול הקורונה, רק שבתהליך זה מגיבה היריעה לא עם החמצן שבאוויר האטמוספירה החופשי , אלא עם תערובות גזים ייחודית המותאמת לצרכי הלקוח (חנקן + תוספות של גזים שונים בהתאם לצורך) . המערכת עצמה מורכבת מאלקטרודה וגנרטור , בדומה לקורונה, ובנוסף מיכל גז המספק את התערובת להתהליך. בהתאם לכך מדובר במערכת סגורה ואטומה, המבטיחה שהתגובה החשמלית והכימית יתרחשו בסביבה סטרילית המכילה את הגזים הייעודיים בלבד.

מה זה נותן?
טיפול הפלזמה מביא איתו מספר יכולות חדשות ומפתיעות שלא היו אפשריות בטיפול הקורונה הסנדרטי :
- הגעה לרמות פני שטח גבוהות ביותר (70-80), לצורך שיפור יכולת ההדפסה על חומרים 'בעייתיים'
-הארכת חיי האפקט -  מחודשים לשנים ואף יותר (שימושי ליצרני יריעות הרוצים לספק יריעה מטופלת תמידית שלא דורשת ריענון)
-הגעה לרמות פני שטח נמוכות ביותר , לצורך השגת אפקט  ה RELEASE (הפוך מאדהזיה) לשימושים שונים
- יכולת לצפות יריעות בעובי ציפוי נמוך ביותר (ננו-מטרים ספורים, לעומת ציפויים סטנדרטיים הקיימים היום ונמדדים במיקרונים) - ציפויים אלה יכולים להעניק ליריעה תכונות שונות (בהתאם לגזים המשתתפים בתהליך) כגון   ANTI FOG, HYDROPHOBIC, HYDROPHILIC  ועוד .









למי זה מתאים ?
יצרני יריעות , מדפיסים ויצרנים שונים מתחום הפלסטיקה. עבור יצרנים רבים של יריעות מיוחדות יכול טיפול הפלזמה להוות תחליף זהה ואף טוב יותר לתוספים כימיים שונים המשמשים כיום לצורך הענקת התכונות מבוקשות ליריעה. 

אז מה צריך לעשות בכדי לרכוש מערכת פלזמה?
למעשה מערכות פלזמה זמינות בשוק מזה שנים רבות, אך בפועל יצרני הציוד הציעו ללקוחות את המערכת עצמה, והשאירו ללקוח את נושא התאמת תערובת הגזים לצרכיו. דבר זה הפך את טיפול הפלזמה ללא נגיש ולא רלוונטי עבור רוב הלקוחות היות וללא התאמה של הגז לא ניתן להגיע לתוצאות המבוקשות. לפני כשנתיים הכריזה חברת VETAPHONE על שיתוף פעולה עם חברת הכימיקלים הצרפתית CPI כאשר הם, VETAPHONE, אחראים על הציוד, המכניקה והאלקטרוניקה, ואילו CPI אחראית על הצד הכימי , כלומר - מציאת תערובת הגזים שתתאים לדרישות הלקוח. שיתוף פעולה זה הוא ייחודי ואין כיום אף חברה אחרת בעולם המציעה ללקוחות פתרון מלא מעין זה לטיפול פלזמה.  התהליך מורכב ממספר שלבים,  כאשר הלקוח מספק חומר גלם ומגדיר את הדרישות, ואנשי VETAPHONE ו CPI מתחילים בסידרות נסיונות (בהשתתפות הלקוח במידה והוא מעוניין) עד למציאת התערובת המדויקת העונה על צרכי הלקוח הן מבחינת התאמת תכונות היריעה לצרכים והן מבחינת עלות התערובת. יש לציין כי על אף שלכאורה אספקת הגז השוטפת לפעולת המערכת מעמיסה עוד חומר גלם על התהליך (בהשוואה לטיפול קורונה שאינו דורש חומרי גלם) , בפועל תערובות הגזים השונות הן זולות ביותר וזמינות בכל מדינה, כך שהלקוח יכול לקנותן מיצרן מקומי.לקוחות רבים בעולם ואף מספר לקוחות בארץ כבר נמצאים בשלבי ניסוי מתקדמים בדרך לרכישת מערכת פלזמה של חברת VETAPHONE. כמו כן מאז החלה VETAPHONE לשווק את המוצר כבר נמכרו בעולם מערכות רבות.

רוצים לדעת עוד?
עבור המעוניינים לחקור את הנושא קצת יותר לעומק עורכת חברת VETAPHONE כנסים וסמינרים רבים בנושא, אחת לכמה חודשים. חברת VETAPHONE משתתפת כמעט בכל תערוכות הפלסטיקה והדפוס ודואגת לשלב סמינר בנושא פלזמה באחד מימי התערוכה, וזאת מעבר לסמינרים עצמאיים הנערכים ברחבי אירופה באופן שוטף.
- מעוניינים לקבל עדכונים שוטפים בנושא זה?  כתבו לנו
כמו כן תוכלו להרחיב את הכרתכם עם התחום דרך  הקישורים הבאים : 
- EASI PLASMA, מתוך אתר חברת VETAPHONE - המצגת המקיפה ומהעודכנת ביותר הקיימת כיום בנושא זה.  מעבר להסבר הכללי בדף הראשי ניתן לקרוא בהרחבה על טיפולי פלזמה לצרכים שונים בקישורים המופיעים בדף . לקריאה >>

-  EASI PLASMA BROCHURE -  בקובץ זה (PDF) תוכלו למצוא סיכום כללי של הנושא המציג את עקרונות הטיפול ואת הציוד הייעודי עבורו . לקריאה>>
- CPI PLASMA, מתוך אתר חברת CPI, חברת הכימיקלים הצרפתית-   בדף זה מופיע תיאור נרחב של תהליכי הניסוי , המחקר והפיתוח בהם עוסקת החברה. תהליכי טיפול פלזמה נמצאים בפיתוח מתמיד היות ומדובר בתחום חדש יחסית, ולכן מהווה חברת CPI מקור ייחודי להכרת הפיתוחים האחרונים בתחום. לקריאה >>